Alfvéngården, Leksand

Tibble 211, 793 36 Leksand

På Alfvéngården visas Hugo Alfvéns instrument, hans berömda akvareller och en inredning med anknytning till hans olika hem, hans mångsidiga konstnärskap och hans äktenskap med Skagenmålaren Marie Kröyer. Alfvéngården ligger i byn Tibble 3 kilometer söder om Leksand.

Gården i Tibble är resultatet av en nationalinsamling till Hugo Alfvéns sjuttioårsdag 1942. Huset stod färdigt 1945. Alltsedan pensioneringen 1939 hade Hugo Alfvén och hans andra hustru Karin bott i Leksand bl a i Lekatt-Sämskargården i Tibble och givetvis måste de båda tagit livligt del i utformningen av sitt nya hem.
Hugo Alfvén hade under sina sista år uttalat en önskan att låta gården bli en minnesgård. Det blev Anna Alfvén som kom att få ansvaret för att det blev så. När Margita Alfvén dog 1962 ärvdes Alfvéngården i Tällberg av Wibeke Kröyer - Maries dotter i hennes äktenskap med Sören Kröyer. Wibeke sålde gården och lösöret gick på auktion.
Det är Annas förtjänst att så mycket av anknytning till Hugos många hem och långa liv kunde samlas under ett tak på Alfvéngården i Tibble. Anna Alfvén öppnade gården för allmänheten 1962.

Kontaktinformation

Information

Telefon
46 0247-151 09

Evenemang på denna arena

Leksand
26 Jul 2018
Arena/Plats: Alfvéngården, Leksand Kategori: Musik och dans
Tillfälle: 19:30
Musik från Vanhals 1700-tal framfört på historisk klarinett och barockdragspel fram till elektroniskt processad klarinett med musik skriven av Tomas Agnas. Biljetter säljs på Alfvéngården eller 0708-83 28 05.
Konsert Musikaliska strövtåg med Anita och Tomas Agnas

Leksand
3 Aug 2018
Arena/Plats: Alfvéngården, Leksand Kategori: Musik och dans
Tillfälle: 19:30
Lyssna till Gunnar Ternhag som berättar om Hugo Alfvén tillsammans med pianisten Melker Stendahl. Hugo Alfvén som var tonsättare, musiker, författare och konstnär. Biljetter 0708-83 28 05 eller på Alfvéngården.
Konsert Hugo Alfvén - Tonsättaren och Brevskrivaren

Karta


Kundservice


Boka med oss

  • Dalarnas största boendeutbud
  • Inga bokningsavgifter online
  • Förmånliga paketerbjudanden
  • Resegaranti vid paketbokning
  • Säker e-handel

Betalningsalternativ